Opsvinget har nået Amager
Ved øens strandpark skyder den ene skyskraber i vejret efter den anden. Og boligerne sælges hurtigt. Der er nu også gang i udviklingen af sekundære områder på øen. Til gengæld stagnerer Solrød, og Næstved har det svært.
Hvis du tager metroen mod lufthavnen og står af på Øresund Station, troner Københavns højeste skyskraber på 21 etager dig i møde, når du tager trappen op i gadeplan. Inden for en radius af 500 meter skyder yderligere seks 15-etages bygninger op som paddehatte.
Kvarteret rummer godt 120 nye rækkehuse, en Lidl, en frisør, en ejendomsmægler, en café og et kommende hotel. Men snart rykker også et nyt trendy spisested ind i området mellem Amager Strandvej og Krimsvej – Københavns nye »Minimanhattan«, hvor du giver mellem 32.000 og 41.000 kroner pr. kvadratmeter for en lejlighed, afhængig af om den har havudsigt eller ej.
Det er øens gamle bevaringsværdige krudthus, der istandsættes til at huse en restauratør med gourmet-ambtioner. De eksklusive lejligheder – dem i Twister-tårnet, som ejendomsmæglere kalder Amagers nye vartegn, og som overborgmester Frank Jensen (S) onsdag tog første spadestik til – er alle solgt på under et år. Men også de 184 lejligheder, som DEAS udlejer for blandt andre Lærernes Pensionskasse, er der pæn efterspørgsel på, selv om du betaler op til 16.000 kroner om måneden i husleje.
Her på Østamager, hvor mere end 2.000 nye boliger bygges tæt på Strandparken, får du fornemmelsen af et væksttempo, der antager næsten kinesiske dimensioner. Ta’ derud i weekenden, og du ser, hvordan det myldrer med »fitte« folk under 40 år. Løbere, surfere, kajakroere. De holder sig i form, så de kan klare sig på arbejdsmarkedet. Der er også pænt med mennesker i boligbutikkerne, hvor prospekter og salgsopstillinger udleveres i en lind strøm.
»Førstehåndsindtrykket af et bastant opsving er ikke forkert, men opsvinget er primært lokalt,« siger udviklingsdirektør Tony Christrup fra Arkitektgruppen. Ejendomsmægler
Han er ansvarlig for en stor del af de nye attraktive lejligheder på det, der i gamle dage var Costa del Amager med pølsepapir, hundelort og glasskår.
Bump på vejen
For nok er det blevet lidt lettere for kunderne at låne penge i banken, så de kan købe ejerlejligheder ved Amager Strand. Men de køber nu primært, fordi de flytter hertil fra omegnen eller fra provinsen. De unge børnefamilier vil bo tæt på vandet og byen, som metroen bringer dem ind til på syv minutter. Det samme vil de mere veletablerede ældre, der sælger villaen oppe nordpå og flytter ind i noget nyt, de ikke selv skal vedligeholde. Ejendomsmægler
»Folk vil gerne bo her – området er enormt attraktivt, men opsvinget har vi først, når der også kommer gang i udviklingen af de tilstødende kvarterer,« siger Tony Christrup.
Fra 21. etage i Danicas udlejningsejendom kigger han mod vest – ind over Amager. Her peger han på Strandlodsvej – 500 meter inde i landet, hvor gamle værksteder og småindustri stadig blander sig med villaer.
Men også her er der – om end med bump på vejen – ved at ske noget. En ny tretårnet udlejningsejendom er opført. En ny Kvickly er åbnet, men entreprenøren, der har bygget de tre tårne, er gået konkurs, og bygherren er i gang med at redde trådene ud, så byggeriet kan gøres færdigt.
»Der er stor aktivitet her i området og i Ørestad. Folk, der gensælger de lejligheder, de har købt, vil kunne drage afsted med en fortjeneste efter kort tid. Men det er langt fra tilfældet i hele hovedstadsområdet. Det Storkøbenhavn, der mærker opsvinget, strækker sig ikke særlig langt,« siger Arkitektgruppens udviklingsdirektør.
Næstved har det svært
Han ved det, for privat bor han ved Solrød Strand – 70er-sovebyen mellem Køge Landevej og Køge Bugt Motorvejen. Her er det opsving, vi går og venter på, i bedste fald snigende. Ejendomsmægler Amager
»Der er en unik strand ved Solrød, og der er hele det nye Trylleskovskvarter. Der sker en del i Køge med supersygehus og nyt transportcenter, Køge Kyst udvikles til et spændende byområde, men kommunen skal arbejde hårdt for at sikre, at området stadig er attraktivt«, forklarer Tony Christrup.
Udfordringen for politikerne i Køge er dog for intet at regne imod den sisyfos-opgave, der venter byrødderne i Næstved. Her tænker ingen på at bygge nye skyskrabere – byens sygehus nedgraderes, og planerne om at gøre byen til et centrum for uddannelse af sosu-assistener ligner på forhånd en tabersag. Ejendomsmægler
»I Næstved får de virkelig vanskeligt ved at overbevise de næste generationer om, at det er her, de skal bo,« mener arkitektgruppens udviklingsdirektør, der også er formand for Byggesocietetet.
Aarhus er derimod mere interessant for Arkitektgruppen – Aalborg også. Odense er på vippen.
Københavns omegn er mere stille og rolig som i Stenløse, hvor man godt kan »bygge en stang rækkehuse og få dem solgt hen ad vejen«.
»Men forskydningen mod storbyerne går rigtig stærkt i disse år. Det mærker vi dagligt,« siger Tony Christrup.
Kilde: business.dk